ניקוי מקרר - המדריך הפשוט והמועיל לניקוי קל ומהיר של המקרר הביתי

היי לכל מי שמחזיק מקרר בבית (ובטח שזה כולנו)! בואו נודה בזה – אנחנו אוהבים את המקרר שלנו, נכון? הוא שומר לנו על האוכל טרי, על המשקאות קרים ועל הבטן מלאה ומאושרת. אבל יש משהו שאנחנו אוהבים הרבה פחות לעשות… וזה לנקות אותו.

כן, אנחנו יודעים שצריך, אנחנו מבינים כמה זה חשוב, אבל ברגע האמת – זה תמיד נדחה לעוד שבוע, עוד חודש, עוד שנה. עד שפתאום מגלים שהמצב שם בפנים כבר ממש לא משהו. אז לפני שהפטריות והעובש משתלטים לנו על החיים (ועל הגבינות), בואו ניקח רגע ונלמד ביחד את כל מה שצריך לדעת על ניקוי יסודי ונכון של המקרר. כי מסתבר שיש דרך נכונה ויעילה לעשות את זה, ויש גם דרכים שעלולות להזיק בטווח הארוך. אז קדימה, שלפו את הכפפות והספריי (רק לא כל ספריי, תכף נסביר), והצטרפו אלינו למסע אל עבר מקרר נקי, מבריק וחיוני יותר מתמיד!

למה זה בכלל כל כך חשוב לנקות את המקרר?

השאלה הזו מטרידה הרבה אנשים – מה התדירות האידיאלית לניקוי מקרר? פעם בשבוע? פעם בחודש? כל חג? התשובה, כמו תמיד, היא "תלוי". תלוי בכמה דברים כמו:

  • גודל המשפחה ואורח החיים – ככל שיש יותר אנשים בבית שצורכים הרבה מזון, המקרר יתמלא ויתלכלך הרבה יותר מהר. משפחה של זוג צעיר תצטרך אולי ניקוי יסודי רק 3-4 פעמים בשנה, אבל משפחה של 5 נפשות ומעלה תרצה לנקות לפחות פעם בחודשיים בערך.
  • סוג המזון והרגלי האחסון – בתים שמחזיקים במקרר המון פירות, ירקות, מזון טרי או בישולים ביתיים ירצו לנקות יותר לעתים קרובות, כי דברים כאלו מתקלקלים מהר יותר ומשאירים יותר שאריות. אם רוב המזון הוא ארוז ועמיד, אולי אפשר להאריך טיפה את זמן בין ניקיון לניקיון.
  • מקררים ישנים או חדשים – למקררים מודרניים לרוב יש פחות נישות ופינות להצטברות לכלוך, והדפנות מצופות בחומרים יותר קלים לניקוי מאשר בדגמים ישנים. אז אם המקרר שלכם די חדש, אולי תוכלו להסתפק בניקוי "רך" יותר כל חודש-חודשיים, ואילו במקרר ישן תרצו ניקוי מקיף יותר כל 3-4 שבועות.
  • הרגלי הניקיון השוטפים – יש אנשים שיש להם כבר הרגל יפה לנקות ולסדר את המקרר תוך כדי השימוש בו ביום יום. אם אתם מקפידים לנגב שאריות ונוזלים מיד, לזרוק מזון מקולקל ברגע שרואים, לשטוף מדפים ומגירות מדי פעם – אז כל הכבוד, אתם כבר עושים חצי מהעבודה. במצב כזה ניקוי עמוק ויסודי פעם ב-3-4 חודשים לגמרי יספיק.

לסיכום, כלל האצבע הוא פחות או יותר: ניקיון שוטף קל של שאריות ולכלוך ברור פעם בשבועיים-שלושה, וניקוי עמוק של המקרר כולו (יציאה החוצה של כל המזון, הוצאת מדפים, הפשרה של קרח, חיטוי ויבוש) כל חודשיים עד 4 חודשים, לפי צרכי הבית והמשפחה. אבל גם אם אתם מתעצלים מדי פעם ומשהים את זה קצת יותר – אל תיכנסו לאשמה. העיקר שזה קורה ולא נזנח לחלוטין. גם טיפה באיחור עדיפה על כלום…

איך לנקות מקרר

איך מנקים מקרר ביסודיות - טיפים והמלצות

אז אחרי כל ההקדמה הזו, בואו סוף סוף ניכנס לפרקטיקה – מה באמת צריך לעשות כדי להשיג מקרר נקי, מבריק ובריא למהדרין? קבלו את המדריך שלב אחר שלב:

1. התכוננו והתארגנו מראש ניקוי יסודי של מקרר זה לא משהו שעושים תוך 5 דקות בדרך החוצה מהבית. תקצו לזה בערך שעה, אולי קצת יותר, ותתכננו את זה ליום ושעה שיש לכם זמן פנוי ואין הפרעות. הכינו מראש את כל החומרים והאביזרים שתצטרכו – סמרטוטים נקיים, כלי עבודה, שקיות זבל, מטלית יבשה לספיגה וכו'.

2. הוציאו הכל החוצה אתם לא יכולים לנקות את המקרר ביסודיות כשהוא עדיין מלא בדברים. תוציאו החוצה את כל המוצרים, המיכלים, המדפים והמגירות הניתנים להסרה. זו הזדמנות מצוינת לעבור על התכולה ולמיין – תבדקו תאריכי תפוגה, תזרקו כל מה שלא טוב או לא בשימוש, ותקבצו את מה שנשאר לפי קטגוריות שיקלו עליכם את הסידור בהמשך. כמובן, אל תשכחו להעביר את המוצרים מתכלים והקפואים למקרר/מקפיא אחר זמני כדי שלא יתקלקלו!

3. הפשירו את המקפיא אם הצטברה שכבת קרח עבה במקפיא (ואם עבר מספיק זמן מהניקיון האחרון, קרוב לוודאי שכן) נצלו את ההזדמנות להיפטר ממנו כליל. נתקו את המקרר מהחשמל, הניחו מגבות ספיגה בתחתית ותנו לקרח להפשיר לגמרי באופן טבעי. זה ייקח בטח כמה שעות, אז אל תנסו לזרז את התהליך בכוח או באמצעים לא בטיחותיים. פשוט תתאזרו בסבלנות.

4. הכינו תמיסת ניקוי עדינה עם כל הכבוד לחומרי הניקוי הכימיים שיש כיום בשוק, לא ממש כדאי להשתמש בהם על משטחים שבאים במגע ישיר עם מזון. אנחנו ממליצים בחום על תמיסה טבעית יותר – קחו קערה עם מים פושרים, הוסיפו לתוכה כף סבון כלים עדין או סבון מוצק מגורד, ומעט סודה לשתייה או חומץ לבן למען חיטוי. בחשו היטב עד שהתמיסה הופכת קצפית ואחידה.

5. נגבו היטב את הדפנות והאביזרים טבלו מטלית נקייה או ספוג רך בתמיסה, סחטו קלות את עודפי הנוזלים, והתחילו לנגב ביסודיות את כל המשטחים הפנימיים של המקרר – תקרה, קירות צדדיים, תחתית וכו'. אם יש כתמים או לכלוך קשים במיוחד, אל תפחדו לשפשף קלות עם הצד הקשה של הספוג. עברו גם על האביזרים שהוצאתם – מדפים, מגירות, קופסאות וכו', ונקו אותם משני הצדדים. שימו לב במיוחד לחריצים, פינות ומקומות חבויים שקל להזניח.

6. יבשו בעדינות עכשיו קחו מגבת יבשה ונקייה או נייר סופג, ועברו שוב על כל המשטחים הרטובים כדי לספוג ולייבש אותם. זה חשוב במיוחד כי לחות שנשארת בפנים יכולה להפוך להיות מצע נוח להתפתחות עובש ופטריות. וודאו שכל המדפים, המגירות והאביזרים יבשים ונקיים לחלוטין לפני שתחזירו אותם פנימה.

7. נקו את הגומיות והאטמים תשומת לב מיוחדת מגיעה לאזורים הקריטיים האלה, שאחראים על האיטום והבידוד של המקרר. קחו מברשת ייעודית עם זיפים קשים (אבל לא מדי) ומים חמים עם טיפה של סבון, ושפשפו בעדינות את האטמים משני צידי הדלת כדי להיפטר משאריות ולכלוך שהצטברו בהם. יבשו אותם היטב עם מגבת, וחזרו על התהליך בצד השני.

8. סדרו מחדש את המזון אחרי שהכל נקי ויבש, הגיע הזמן להחזיר את כל המצרכים למקומם. אבל אל סתם תזרקו אותם בחזרה איך שבא, נצלו את ההזדמנות לסידור מחודש ויעיל יותר. קבצו את המוצרים לפי קטגוריות – ירקות ופירות, מוצרי חלב, רטבים וכו'. שימו את הדברים שפג תוקפם בקרוב יותר לקדמה, ואת אלה שמחזיקים זמן רב יותר מאחור. השתדלו לא לצופף יותר מדי, כדי לאפשר זרימת אוויר חופשית בין המוצרים.

9. הקפידו על ניקיון המקרר גם מבחוץ נכון שרוב העבודה מתמקדת בחלל הפנימי של המקרר, אבל אל תזניחו גם את החלקים החיצוניים. נגבו את הדלתות, הצדדים ואת החלק האחורי של המקרר עם מטלית לחה, הסירו כל אבק ולכלוך שהצטברו. במיוחד חשוב לנקות את הסלילים האחוריים של יחידת הקירור, כי הצטברות של חומרים זרים עלולה להקשות על פעולת המדחס ובסופו של דבר אף לקצר את חיי המקרר.

10. חברו בחזרה לחשמל והחזירו למצב עבודה אחרי שסיימתם את כל התהליך, חברו את המקרר חזרה לחשמל והפעילו אותו מחדש. כוונו את הטמפרטורה לרמה הרצויה לכם (בין 0 ל-4 מעלות במקרר, ובין 18- ל-20- במקפיא), ותנו למקרר כמה שעות כדי להתייצב ולחזור למצב האופטימלי שלו. אל תמהרו לדחוס אותו שוב בדברים, תנו לו (ולעצמכם) להתאושש בנחת מהמאמץ.

טיפים נוספים לשמירה על ניקיון המקרר

אז עברנו ביחד על כל שלבי הניקוי העמוק של המקרר, אבל האמת היא שזה רק חצי מהעבודה. כמו שכבר ציינו, הרבה יותר חשוב וקל לשמור על המקרר נקי באופן יומיומי ושוטף, כדי להימנע מהצורך המתיש והמייגע בניקיונות יסודיים תכופים. הנה כמה רעיונות איך לשמור על ההיגיינה בקלות:

  • הקפידו תמיד לנגב שאריות, טיפות או נזילות שאתם רואים על המדפים או בפינות. החומרים האלה מושכים אליהם חיידקים במהירות, וככל שהם נשארים שם יותר זמן – ככה יהיה קשה יותר להיפטר מהם אחר כך.
  • נסו להשתמש במגשי אחסון או מגירות שקופות ואטומות, במיוחד למוצרים "בעייתיים" כמו פירות וירקות, גבינות, בשר וכו'. ככה אם משהו באמת מטפטף או דולף, זה יישאר מכוסה ולא יתפשט לכל המקרר.
  • הימנעו מלשים את המזון והמוצרים בצורה צפופה מדי. תנו לאוויר הקר לזרום ביניהם בחופשיות, זה גם ישמור עליהם טריים יותר וגם יקל על הניקוי. אם אתם חייבים לאחסן דברים בצמידות, הקפידו להשתמש בקופסאות אטומות ועמידות.
  • תנו עדיפות למזון טרי וסגור, ונסו להימנע ככל האפשר מלהכניס חומרים פתוחים או שאריות ללא עטיפה. אם בכל זאת צריך, השתמשו בניילון נצמד, בשקיות אטומות או במכסים הדוקים כדי למנוע מגע של האוויר והספיגה של ריחות מהמזון האחר.
  • בדקו באופן קבוע את תאריכי התפוגה של המוצרים, במיוחד כאלו מן החי כמו בשר, חלב, ביצים, לחמים ועוגות. אל תחכו שמשהו יתקלקל ויעלה עובש בשביל להיפטר ממנו, תשליכו כל דבר שעומד לפוג תוקפו גם אם הוא נראה בסדר מבחוץ.
  • שימו לב לריחות חריגים שעולים כשאתם פותחים את דלת המקרר. אם אתם מריחים משהו חמוץ, דליל או מעופש – כנראה שיש שם משהו שהתקלקל והצליח להתחבא מהעין, אז הגיע הזמן לחפש אותו ולהשליכו.
  • בכל סופ"ש או אחת לשבוע בערך, עשו סבב מהיר על כל המקרר. תוציאו קופסאות ומכלים, תיגעו ותריחו כל דבר שאתם מעט חושדים בו, תיפטרו מדברים שאתם כבר לא אוכלים או צורכים, ותנקו כל כתם קטן שאתם רואים. זה ייקח לכם מקסימום רבע שעה ויחסוך ימים של עבודה אחר כך.
איך לנקות מקרר

ועכשיו, מה לא לעשות בשום פנים ואופן?

מאמר טוב על ניקוי מקרר לא יהיה שלם בלי כמה אזהרות והנחיות מה לא כדאי או אסור לעשות בתהליך. יש המון טעויות נפוצות שאנשים עושים בתום לב, אבל שעלולות לסכן את בריאות המזון, את המקרר או אפילו אותם עצמם. הנה כמה מהחשובות שבהן:

  • אין להשתמש בחומרי ניקוי חריפים או כימיים כמו אקונומיקה, מלבין, חומצות או חומרים אורגניים חזקים. מעבר לכך שהם פשוט לא מתאימים למגע עם מזון, הם גם עלולים לשרוט ולהזיק למשטחים העדינים של המקרר. תמיד עדיף לחומרים טבעיים יותר כמו סבון, סודה, חומץ או מיץ לימון.
  • אין להתיז ספריי ניקוי ישירות לתוך המקרר עצמו או על המזון. התזה ישירה לא מאפשרת שליטה, וטיפות מהחומר עלולות להיספג במזון ולגרום לזיהום או לטעם לוואי. במקום זאת, יש להתיז על מטלית או ספוג ורק אז לנגב את המשטחים.
  • אין להפעיל כוח או ללחוץ חזק מדי על מדפים ואביזרים עדינים. חלקים כמו מדפי זכוכית, מכסי פלסטיק או מגירות נשלפות הם שבירים מאוד, ועלולים להישבר בקלות תחת לחץ מופרז. תמיד הוציאו והניחו אותם בזהירות, ואל תישענו עליהם או תעמיסו עליהם יותר מדי משקל.
  • אין לנסות להפשיר את הקרח במקפיא באמצעים מלאכותיים כמו מייבש שיער, מפזר חום, סכין או כל כלי חד אחר. זה מסוכן מאוד גם למקרר וגם לכם, ועלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים למערכת הקירור. תמיד תיתנו לקרח להפשיר באופן טבעי ומבוקר.
  • אין לנקות את גומיות האיטום ואת הצירים במים או בנוזלים. הרטיבות הזו יכולה לגרום לקורוזיה של המתכות, או להתקשות ולהתבלות של האטמים עצמם. במקום להרטיב אותם, פשוט נקו אותם במברשת יבשה ורק אז נגבו בעדינות עם מטלית מעט לחה.
  • אין להחזיר את המקרר לחשמל מיד אחרי הניקוי. תנו לו זמן להתייבש לחלוטין בתוך ומבחוץ, והמתינו לפחות חצי שעה עד שעה לפני שתפעילו אותו מחדש. כך תימנעו עומס על המנוע ומערכת הקירור, ותצמצמו את הסיכון להתחשמלות מטיפות מים.

לסיכום - למה לדחות את מה שאפשר לעשות היום?

אז כן, סביר להניח שאחרי כל המדריך המפורט הזה, הדחף הראשוני שלכם הוא להגיד "וואו, איזה כיף, מעניין מאוד! אולי נתחיל לנקות בעוד שבוע בערך…". אנחנו מאוד מבינים את זה, כי זאת בדיוק הדרך הקלאסית בה אנו מתמודדים עם משימות מייגעות אך חשובות – דחייה אין סופית תוך כדי הבטחות שוא שנתחיל מחר, שבוע הבא, בקיץ, אחרי החגים וכו'. אבל האמת המרה היא שזה פשוט לא עובד. וכשזה מגיע למשהו כל כך משמעותי כמו בריאות המזון שלנו ושל המשפחה, אסור לנו ליפול במלכודת הזו.

אז בואו ננסה לקחת את כל ההמלצות וההדרכות שקיבלנו כאן, ופשוט להתחיל ליישם אותן. לא מחר, לא בשבוע הבא, אלא כבר עכשיו.

Picture of ליאור בן דוד
ליאור בן דוד

ליאור הוא מומחה בתחום הקירור ובעשור האחרון עבד ברשת מוצרי חשמל מובילה בתור יועץ במחלקת מכשירי הקירור הביתיים. לאורך השנים בתחום, ליאור צבר ניסיון רב בדגמי המקררים והמקפיאים השונים, התכונות החשובות ביותר במקררים והתאמה של המוצר הנכון על פי הצורך שלכם. ליאור משתף את הידע והניסיון שצבר אתכם באתר מומחי הקירור במטרה לעזור לכם לבחור נכון.

הסקירות האחרונות
המדריכים האחרונים